Formel 1, forkortet F1, er det største du som kører kan opnå indenfor motorsport. Det er ihvertfald det de fleste vil sige. F1 køres mange steder i verden og det varierer en smule for hvert år hvilke lande som er på kalenderen. Eksempelvis er København faktisk på tegnebrættet til at få et F1 løb. Det ville være helt fantastisk for et lille land som Danmark at kun tiltrække det helt enorme cirkus der følger med. Der er enorme summer penge på spil i denne motorsport. Og så har vi jo Kevin Magnussen, som formentlig er den mest succesrige danske Formel 1 kører nogensinde.

Navnet Formel 1 kommer sig af en aftale fra 1946. Formel var et sæt regler som alle biler skulle overholde, og ettallet var et symbol på at aftalen kom i stand. Al organiseret billøb var suspenderet under anden verdenskrig og først i 1950 begyndte man igen at køre Formel 1. Allerførste løb blev kørt på Silverstone i England og blev vundet af Guiseppe Farina.

Fra 1958 og helt frem til 1974 var F1 fuldstændig domineret af britiske kører og teams. De vandt stort set alt hvad der blev kørt. I starten af 70’erne ankom Bernie Ecclestone til F1. Han omstrukturerede F1 fuldstændig og han er årsagen til at F1 er som vi kender det idag. Han gik fra start ind og satte nye regler for alt, lige fra reklamer og indtægter til regler for biler og kører. Han var også med til at forme FISA som idag går under navnet FIA og er hele organet bag F1.

Op igennem 80’erne og 90’erne var det McLaren og Williams der sad på tronen. De vandt stort set alt hvad de kom i nærheden af med Ayrton Senna som den største stjerne. Senna døde desværre under et voldsomt crash i San Marino i 1994. Samme weekend døde Roland Ratzenberger. Dette affødte en voldsom fokus på sikkerheden i F1, og Senna står den dag idag stadig som symbolet på al den sikkerhed man sidenhen har indført i F1.

I 1991 kom Michael Schumacher til Formel 1. Schumacher er nok den F1 kører de fleste kender. Han står for utallige rekorder i F1 og til trods for at det længe siden han har kørt sit sidste Formel 1 løb, så har han stadig masser af rekorder.

For at kunne få et Formel 1 løb skal en bane konstrueres således at der kan køres 305 kilometer indenfor en tidsgrænse på to timer. Dette for at bibeholde F1 som Sprint Race. Enkelte baner har dog fået dispensation gennem tiden, deriblandt Monaco. Monaco har fået lov at få en kortere distance, da løbet ellers ikke kan køres indenfor tidsrammen på de to timer. Dette selvfølgelig for at undgå at et ikonisk løb som Monaco måtte udgå fra kalenderen.

Reglerne for Formel 1 bliver stort set ændret for hvert år der går. Begrundelserne er mange, men en af de mest vedholdende grunde er at man prøver at nedbringe omkostningerne ved F1. Dette sker som en naturlig konsekvens af de enorme summer penge de forskellige teams bruger på en sæson. De største teams bruger omtrent 400 millioner dollars på 21 løb, og det er kun for to biler.

Bernie Ecclestone solgte i 2016 rettighederne til F1 til Liberty Media fra USA. Handlen løb på intet mindre end knap 51 milliarder danske kroner. Det vidner om de vanvittige summer penge som skifter hænder i denne fantastiske motorsport.